Merhabalar. Yaprak sarması, Türk mutfağının mükemmel lezzetlerinden biridir. Osmanlı devrinden beri Anadolu’da ve yakın coğrafyalarında pirinç, bulgur, et üzere iç gereçlerle pek çok sarma yapılır. Bu içerikte size farklı iç harçları ve farklı yaprakları ile birbirinden hoş sarma tanımlarını sıraladım.
Afiyet olsun!
1. Güveçte Yaprak Sarma
Malzemeler:
Güveçte Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
1. Sıvıyağ tencereye alınır ve yemeklik doğranan soğan kavrulur.
2. Renk alan soğanlara salça eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.
3. Baharatlar ve yıkanan pirinç ek edilip bütün materyaller karıştırılır.
4. Biraz su eklenir ve hafif canlı kalacak formda pişirilir.
5. Yaprakların içerisine sarılmaya başlanır.
6. Güvecin altına yaprakların ve maydanozun sapları koyulur. Üzerine yaprak sarmaları dizilir.
7. Üzerine limon suyu ve su ek edilir. Kapağına tabak koyulur ve kısık ateşte pişirilir.
8. Pişen dolmalara zeytinyağı eklenir.
9. Tabakta ya da güvecin içerisinde servis edilir.
2. Gürcü Sarması
Malzemeler:
Gürcü Sarması Nasıl Yapılır?
1. Patatesler yıkanır, kabukları soyulur ve haşlanmaya bırakılır.
2 Bir tencerede su kaynatılır ve kaynayan suda karalahanalar birkaç dakika haşlanır.
3. Patatesler ezilir ve baharatlar ile birlikte püre haline getirilir.
4. Maydanoz, taze soğan ve bulgur tereyağında kavrulur ve akabinde patates püresine eklenerek karıştırılır.
5. İçerisine ceviz ve ezilmiş sarımsak da ek edilir.
6. Haşlanan yapraklar harç ile sarılır ve tencereye dizilerek pişirilir.
7. Tereyağı kızdırılıp içerisine salça eklenir ve kavrulur. Sarmaların üzerine dökülerek servis edilir.
8. İsteğe bağlı olarak yanında yoğurt servis edilir.
3. Zeytinyağlı Mor Lahana Sarması
Malzemeler:
1 adet büyük uzunluk mor lahana
3 su bardağı dolmalık pirinç
4-5 adet domates (ince doğranmış)
2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
5-6 diş sarımsak (ince doğranmış)
1 tutam maydanoz (ince doğranmış)
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı fesleğen (veya reyhan)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Zeytinyağı
Tuz
Sosu için:
Zeytinyağlı Mor Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
1. Mor lahananın baş kısmını içe yanlışsız kesin ve çok az tuz ek edilmiş kaynayan suda 1-3 dakika bütün olarak haşlayın.
2. Daha sonra daima üstte yumuşayan yaprakları alarak haşlamaya devam edin. Haşlanan yaprakları soğuk suyla şokladıktan sonra süzün.
3. Pirinci yıkayarak süzün ve bir karıştırma kabına alın. Kalan tüm malzemeyi ek ettikten sonra karıştırarak iç harcı hazırlayın.
4. Soğuyan yaprakların sert olan damarlı kısımlarını bıçak yardımıyla çıkarın ve yaprakları iki kesime kesin.
5. Hazırlanan iç harcı yaprakların içine koyarak sarın ve tencereye yerleştirin. Çok az tuz serptikten sonra sarmaların hizasına kadar sıcak su ekleyin ve su kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirin.
6. Zeytinyağını küçük bir tavada ısıtın ve salça ile kuru naneyi ek ederek karıştırın.
7. Sosu sarmaların üzerine eşit ölçüde gezdirin ve kapağı kapalı olarak 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
4. Ekşi Krema Soslu Etli Pazı Sarma
Malzemeler:
Sarma içi için:
Ekşi krema sosu için:
240 gr krema
5 gr kimyon
1 adet lime
5 gr tuz
4 gr toz karabiber
Ekşi Kremalı Soslu Etli Pazı Sarma Nasıl Yapılır?
1. İç harç için kıymayı bir kaba alın ve başka materyalleri ek ederek karıştırın.
2. Pazı yapraklarını saplarından kesip tek tek yıkadıktan sonra kaynayan suda 2 dakika haşlayın ve çabucak soğuk suya alın.
3. Pazıların ortasına ceviz büyüklüğünde harç yerleştirdikten sonra sarın. Sarma süreci bittiğinde tencereye yerleştirerek orta ateşte 45 dakika kadar pişirin.
4. Ekşi krema sosu için kremayı bir tavaya alın ve orta ateşte pişirin.
5. Lime suyu ile baharatları ek edip karıştırın.
6. Servis için sarmaları tabağa alın ve üzerine ekşi krema sosunu dökerek servis edin.
5. Midyeli Lahana Sarması
Malzemeler:
Midyeli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
1. Lahana yapraklarını tuzlu suda hafif yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzgece alın.
2. Midyeleri 15 dakika suda bekletip süzün. Soğanları kıyın ve kuş üzümünü ılık suda bekletip süzün.
3. Tavada sıvıyağ ile yarım bardak zeytinyağını kızdırıp soğanı sote edin. Fıstık ve midyeleri ek edin.
4. Midye suyunu salıp çekince pirinci ekleyip 10 dakika karıştırarak kavurun.
5. İki bardak sıcak su, kuşüzümü ve tozşekeri ekleyip suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirin.
6. Ocaktan alıp yenibahar, tuz, tarçın ve karabiberi ek edin. Karıştırıp soğumaya bırakın.
7. Midyeli harcı lahana yapraklarına paylaştırıp sarın ve sarmaları tencereye dizin. 1 bardak sıcak su ekleyip pişirin.
8. Ateşten alıp üzerine kalan zeytinyağını gezdirin ve soğumaya bırakın.
6. İlibada Dolması
Malzemeler:
3 demet ilibada (labada)
2/3 su bardağı ince bulgur
2/3 su bardağı göce
2 yemek kaşığı un
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
İlibada Dolması Nasıl Yapılır?
1. İnce bulgur ve göce karıştırılır.
2.Tencereye sıvıyağın bir kısmı alınır ve yemeklik doğranan soğan kavrulur.
3. Renk almaya başlayınca un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur.
Göce ve bulgur ek edilir. Su, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek pişirilir.
4. İlabada yaprakları haşlanır.
5. Yaprakların içerisine harç koyulur ve muska biçiminde katlanarak tencereye dizilir. Su eklenerek pişirilir.
6. Küçük bir tavada yağ kızdırılır. İçine salça, nane ve kırmızı biber eklenerek pişirilir.
7. Pişen dolmaların üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.
7. Zeytinyağlı Pazı Sarması
Malzemeler:
2 demet pazı
2 adet büyük uzunluk kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (yemeklik doğranmış)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta uzunluk domates (ince rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı pilavlık bulgur
3/4 su bardağı pirinç
1 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1/4 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
1/2 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tane karabiber (taze çekilmiş)
Sosu için:
2 su bardağı sıcak su
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1/2 adet limonun suyu (taze sıkılmış)
1/2 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
1. Bol suda yıkanan pazı yapraklarının sap kısımlarını kesin. Yırtık olan yaprakları ayırın ve sap kısımlarıyla birlikte pişirme tenceresinin tabanına yayın.
2. Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp 1 dakika kadar bekletip çabucak çıkarın ve buzlu suya atın. Daha sonra pazı yapraklarını çıkarıp suyunu uygunca süzün.
3. Pirinç ve pilavlık bulguru yıkayıp süzün. Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine alın ve soğan ve sarımsağı hafif bir renk alana kadar soteleyin.
4. Domates ve toz şekeri ekleyip domates suyunu çekene kadar kavurduktan sonra domates salçasını ekleyip karıştırın.
5. Yıkanmış pirinç ve bulguru, nar ekşisi, sumak, kuru nane, tuz ve tane karabiberi ek edin. Akabinde az ölçüde sıcak su ekleyin.
6. Dolma harcını, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pirinç hafif canlı kalacak formda pişirin. Ocaktan aldığınız dolma harcına maydanozu ek edip ılınması için bekletin.
7. Büyüklüklerine nazaran en fazla iki eşit modüle böldüğünüz pazı yapraklarını tezgah üzerine alın.
8. Üstte kalan damar kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla alın.
9. Yaprakların orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir yemek kaşığı kadar koyup çok sıkı olmayacak biçimde sarın. Tıpkı süreci iç harç bitene kadar tüm yapraklara uygulayın ve tencereye dizin.
10. Sosu için; biber salçası, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu sıcak suyla karıştırın. Hazırladığınız dolmaların hizasına gelecek halde tencereye aktarın.
11. Tartı yapması ve sarmaların pişerken açılmaması için geniş bir servis tabağını üzerlerine kapatın.
12. Kapağı kapalı tencerede kısık ateşte, denetimli olarak 25-30 dakika kadar pişirin ve kapağını açmadan soğutun.
8. Üzüm Ekşili Yaprak Sarma
Malzemeler:
Asma yaprağı (salamura)
1,5 su bardağı pirinç (kırık)
4 tane küçük uzunluk kırmızı soğan
Dolmalık fıstık
Kuş üzümü
Yarım bağ dereotu
Karabiber
Pul biber
Kırmızı toz acı biber
Nane
Kuru fesleğen
Sumak
Tuz
Zeytinyağı
1 tane limon
Tam olmamış kırmızı üzüm taneleri
3 çay bardağı su
Üzüm Ekşili Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
1. Bir tencereye zeytinyağı koyun. Yağ kızınca küp küp doğranmış soğanları kavurun.
2. Pirinç kırığı ve tuzu koyup karıştırın. 3 çay bardağı musluk suyu koyun ve pirinç kırığı suyunu çekene kadar pişirin.
3. Pirinç kırığı piştikten sonra ocağın altını kapatın. Pirinç kırığı üzerine istenilen ölçüde baharatlar, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve ince ince kıyılmış dereotu koyun ve karıştırın.
4. Hazırlanan malzemeyi yaprakların içerisine koyun. Yaprakları sıkı olacak halde sarın.
5. Tencereye yaprakları serin. Üzerine sarılan yaprakları dizin. En üste üzüm taneleri koyun.
6. Sarılan yaprakların üzerine zeytinyağı ve ekşi seviyorsanız limon suyu sıkın.
7. Sıcak su koyun ve dolmaları ocağın kısık ayarında pişmeye bırakın.
9. Etli Yaprak Sarma
Malzemeler:
250 gram salamura asma yaprağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta uzunluk limon
1/2 çay kaşığı tuz
1.5 su bardağı sıcak su
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
250 gram kıyma
1 adet büyük kuru soğan
1/4 demet maydanoz
1/4 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
Nar taneleri
Limon dilimleri
Etli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
1. Yaprakların tuzunu gidermek için sıcak su dolu bir tencerede 5 dakika kadar kaynatın.
2. Orta sıra yaprakları karşıt yüz ederek her tarafın eşit olmasını sağlayın.
Tuzunu salan yaprakların haşlama suyunu süzün. Saplarını bıçakla kesin.
3. Soğuk suyla yaprakları yıkayın ve fazla suyunu süzdürün.
4. İç harcı için; kuru soğanı güzelce rendeleyin ve geniş bir kaba alın.
5. Pirinci bol su ile durulayın ve suyunu süzerek soğanlara ekleyin.
6. Üzerine kıymayı ekleyin. Maydanozları ince ince kıyın ve karışıma ekleyin.
7. Akabinde karabiber ve tuz ekleyerek elinizle yoğurun.
8. Salamura yaprakları damarlı tarafı üstte kalacak biçimde mutfak tezgahına açarak dizin.
9. İç harçtan bir tatlı kaşığı alarak yaprağın orta kısmına koyun ve kenarları boşluk kalacak halde yayın.
10. Kenardaki yaprakları ortaya hakikat kapatın ve yaprağı rulo formunda sarın. Tüm yapraklara tıpkı süreci uygulayın.
11. Hazırladığınız etli yaprak sarmalarını derin bir tencerenin içerisine boşluk kalmayacak formda dizin. Sarmaların üzerine limon dilimleri ekleyin.
12. Bir kasede sıcak su, tuz ve zeytinyağını karıştırın. Bu karışımı yaprakların üzerine ekleyin.
13. Tencerenin kapağını kapatarak sarmaları kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin.
14. Etli yaprak sarmalarını limon dilimi, nar taneleri ve yoğurtla birlikte servis edin.
10. Sebzeli Et Sarma
Malzemeler:
Sebzeli Et Sarma Nasıl Yapılır?
1. Biftekleri bir kaba alarak süt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, karabiber, kırmızı pul biber ve tuzla karıştırarak marine olması için 24 saat mühletle buzdolabında dinlendirin.
2. Domates hariç başka zerzevatları jülyen doğrayın.
3. Geniş bir tavaya kalan sıvıyağı ekleyerek evvel 3 diş sarımsağı daha sonra doğranmış zerzevatları ek edin ve kavurun.
4. Ocaktan almadan tuz ve baharatları ekleyin ve soğuması için bir kenara alın.
5. Marine ettiğiniz bonfile dilimlerinin içine sebzeli harçtan koyun ve sardıktan sonra 1-2 adet kürdanla sabitleyin.
6. Domatesin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın. Bir tavaya alarak 2 diş sarımsak, salça ve baharat ek ederek pişirin.
7. Geniş bir tavaya sıvıyağ ekleyerek bonfile sarmalarını kızartın ve bir fırın kabına alın.
8. Üzerine pişmiş domates sosunu yayın ve evvelce ısıtılmış 190 derecedeki fırında 40 dakika müddetle pişirin.
11. Vişneli Pazı Sarma
Malzemeler:
İç harcı için:
Pişirmek için:
Vişneli Pazı Sarma Nasıl Yapılır?
1. Pirinci 20 dakika sıcak suda beklettikten sonra yıkayın ve süzün.
2. Soğanı ince yemeklik olacak halde doğrayın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte kavurun. Hafif renk alan soğana pirinci ek ederek kavurmaya devam edin.
3. Harç için gerekli tüm gereçleri ekleyin ve kısık ateşte 3 dakika daha kavurun.
4. Ocaktan almaya yakın vişneleri ekleyerek birkaç sefer ezmeden karıştırın ve ocaktan alın.
5. Pazı yapraklarını yıkayıp sıcak suda 3 dakika bekletin.
6. Pazı yaprağına hazırladığınız iç harçtan koyun ve istediğiniz büyüklükte sararak tencereye yerleştirin.
7. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 bardak suyu ek ettikten sonra sarmaların üzerine bir tabak koyun ve tencerenin kapağını kapatın.
8. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika daha pişirin.
9. Pazı sarmalarını servis tabağına alın ve üzerini minik yenilebilir çiçeklerle birlikte vişne ile süsleyerek servis edin.
12. Akciğerli Yaprak Sarma
Malzemeler:
Akciğerli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
1. Tavanın içerisine zeytinyağı ekleyin. Üzerine dana kıyma ve rendelenmiş soğanları ekleyerek kavurun.
2. Soğanlar pembeleşmeye başladığında pirinçleri de ek edin. Bir mühlet daha kavurduktan sonra karışımın içerisine yarım bardak su ekleyin.
3. Karışıma baharatları da ekleyin. Farklı bir tava alın ve içerisine akciğer kıymayı ekleyerek yağda kavurun.
4. Kıymalı pirinci akciğerli karışıma ek edin ve son sefer karıştırın.
5. Asma yaprakları ılık suda bekletin. Akabinde yaprakların suyunu süzün ve içini bir tatlı kaşığı iç harç ile doldurun.
6. Kenarlardan başlayarak ince bir formda sarın. Sarmaları düdüklü tencereye dizdikten sonra üzerine limon dilimleri ekleyin.
7. Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
13. Pirzolalı Karalahana Sarması
Malzemeler:
10-12 yaprak karalahana
12 adet kuzu pirzola
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 kısım pırasa (ince doğranmış)
1 adet büyük uzunluk soğan (ince doğranmış)
1 kase yeşillik karışımı (maydanoz, dereotu, nane)
2 yemek kaşığı tereyağı
5-6 diş sarımsak
3 adet orta uzunluk patates
Tuz, karabiber
Pirzolalı Karalahana Sarması Nasıl Yapılır?
1. Sıvıyağı tavada ısıtıp ince kıyılmış soğanı ve pırasayı yumuşayana kadar kavurun. İnce doğranmış sarımsakları ekleyip biraz daha kavurun.
2. En son kıyılmış yeşillikleri, tuzu ve baharatını ek edin. Soğumaya bırakın.
3. Karalahanaları kaynar suda birkaç dakika haşlayıp suyun içinden çıkartıp süzün.
4. Patateslerin kabuğunu soyun. Çok ince dilimleyip tencerenin tabanına dizin. Pirzolaları tuzlayıp karabiber serpin.
5. Karalahana yapraklarını tezgahın üzerine serin. Kalın damarlı bölümlerini bıçağın sırtı ile bastırarak düzleştirin ya da kesip atın.
6. Pirzolalardan bir adedini, kemik kısmı dışarıda kalacak formda yaprağın üzerine yerleştirin. Üzerine iç gereçten paylaştırın.
7. İç gereç ile pirzolayı güzelce karalahanaya sarın. Patateslerin üzerine yerleştirin. Materyal bitene dek birebir biçimde pirzolaları tamamlayın.
8. Sarmalar bitince üzerini örtecek kadar sıcak su ek edin.
9. Tereyağından küçük modüller kesip pirzolaların üzerine dağıtın ve üzerini bir kapakla kapatıp orta ateşte 30 dakika pişirin.
14. Bulgurlu Ispanak Sarma
Malzemeler:
2 demet ıspanak
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı et suyu
İç harcı için:
2 soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
500 gr yağlı kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı siyez bulguru
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Bulgurlu Ispanak Sarma Nasıl Yapılır?
1. İç harcı için yemeklik doğranmış soğanı, eritilmiş tereyağında soteleyin. Kıymayı, salçaları, bulguru ve sıcak suyu ek edip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın.
2. Ispanağın saplarını kesip yapraklarını yıkayın ve kaynar suda hafif haşlayıp suyunu süzün. Haşlanmış ıspanakları açıp içine hazırlanan kıymalı harçtan koyun ve sarın.
3. Ispanakların saplarını güveç kabının tabanına yayın. Ispanak sarmaları da sapların üzerine dizin. Üzerlerine küçük kesimler halinde kesilmiş tereyağını ek edip et suyunu gezdirin.
4. Kısık ateşte pişirin ve ocaktan alıp sıcak servis yapın.
15. Mısır Unlu Pazı Sarması
Malzemeler:
15-20 yaprak pazı
8 yemek kaşığı mısır unu
4 yemek kaşığı buğday unu
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber, nane
Mısır Unlu Pazı Sarması Nasıl Yapılır?
1. Pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra kaynar suyun içine atarak yumuşatın.
2. İç gereci için; mısır ununu, buğday ununu, sütü, yumurtayı, baharatları ve 1-2 yemek kaşığı suyu karıştırarak sert kıvamlı bir karışım elde edin.
3. Pazı yapraklarını asma yaprağı büyüklüğünde modüller halinde kesin ve her modülün kenarına iç gereçten paylaştırın. Yaprak sarar üzere sarıp tencereye dizin.
4. Sosu için; sıvı yağı ısıtın. Zar formunda doğranmış soğanı salçayla birlikte salçanın kokusu gidene kadar kavurun.
5. Pişen soğanlı sosu sarmaların üzerine serpin. Sıcak suyu da sarmaların üzerini yavaşça örtecek lakin geçmeyecek biçimde dökün.
6. Tuzunu serpin ve sarmalar pişerken dağılmaması için üzerini ısıya güçlü bir düz tabakla kapatın.
7. Yüksek ateşte 5 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısın. 20 dakika pişirin.
8. Sarmalar pişince ocaktan alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp çabucak servis yapın.
16. Ebegümeci Sarması
Malzemeler:
1 demet iri ebegümeci yaprağı
1 soğan
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
4-5 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı kıyılmış nane
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Kimyon
50 gr tereyağı
1.5 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
Ebegümeci Sarması Nasıl Yapılır?
1. Ebegümeci yapraklarını kaynayan suya atıp çıkartın ve süzgece alın. 2. Soğanı küçük doğrayıp kıyma ile karıştırın. Pirinç, salça tuz, su, nane, zeytinyağı ve baharatları ekleyip yeterlice karıştırın.
3. Kıymalı harçtan bir tatlı kaşığı kadar alıp yaprakların içine yerleştirin ve rulo halinde sararak tencereye dizin.
4. Tereyağını küçük kesimlere bölüp ekleyin. Tuz ve sıcak su ek ederek yumuşayıncaya kadar pişirin.
5. Yoğurt ile üzerine kırmızı pul biber serpin ve sıcak servis yapın.
17. Zeytinyağlı Lahana Sarması
Malzemeler:
İç harcı için:
Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
1. Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın ve süzün.
3. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
4. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve dolmalık fıstığı ek edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
5. Üzerine 1 su bardağı su ek edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
6. Lahanaları düz bir yere serip sert damar kısımlarını ayırın.
7. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir ölçü koyarak sarın.
8. Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin ve kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
9. Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
Sizin favori sarma tanımınız hangisi? Yorumlarınızı bekliyorum.