Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yağların kilo aldırmadığını, bilakis kilo vermeyi desteklediğini vurgularken, şeker tüketiminin genetik bir sorun olmadığını, yanlış beslenme alışkanlıklarının bir sonucu olduğunu belirtti.
GELENEKSEL DİYETLERE ELEŞTİRİ
Karatay, kalori hesabına dayalı diyet modellerinin artık bilimsel gerçekleri yansıtmadığını tabir etti. Ekmek, pirinç ve makarna üzere karbonhidrat yüklü besinlerin insan sıhhati üzerindeki ziyanlı tesirlerine dikkat çeken Karatay, bu besinlerin kan şekerini süratle yükselttiğini ve bedende toksik bir tesir yarattığını söyledi. Sağlıklı yağların ise uzun vadeli güç sağlayarak açlığı bastırdığını lisana getirdi.
ADANA KEBABI NASIL TÜKETİLMELİ?
Adana kebabının sağlıklı bir seçenek olduğunu belirten Karatay, “Dilediğiniz kadar kebap yiyebilirsiniz, fakat yanına ekmek ya da pilav koymamalısınız,” diyerek kıymetli bir ihtarda bulundu. Karbonhidratların sağlıklı bir beslenme tertibinde yer almaması gerektiğini bilhassa vurguladı.
Ayrıca Karatay, insülin direncine dikkat çekerek, bunun kilo artışı, karın bölgesinde yağlanma ve yüksek kan şekeri üzere sorunlara yol açtığını tabir etti. İnsülin direncinin, hareketsiz hayat şekli ve çok karbonhidrat tüketimiyle direkt temaslı olduğunu söyledi.