Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Kısmı öğrencilerinin, “Talaşlı İmalat Modüllerinde Materyal Haddeleme İstikametine Bağlı Olarak Residual Stresslerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı projesi, TUSAŞ Lift-Up Programı kapsamına kabul edildi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya nazaran, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal’ın danışmanlığındaki öğrenciler Utku Kaan Zabun, Eray Örskaya ve Burak Cesuroğlu, talaşlı imalat süreçlerinde ortaya çıkan ve kesim kalitesini etkileyen residual stress (kalıntı birikimleri) düzeylerini düşürmeye yönelik yenilikçi tahlil sunmak için proje başlattı.
Projeyle, üretim sürecinde kalite ve dayanıklılığı artırırken maliyet ve üretim mühletini azaltmak için materyal haddeleme istikametinin residual stress üzerindeki tesiri araştırılıp, talaşlı imalat süreçlerinde NC programlarının optimize edilmesi hedefleniyor.
Ünal da TUSAŞ’ın her sene lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çok sayıda proje davetine çıktığını aktararak, “Bu davetlere 100’den fazla üniversitede 500-600’den fazla öğrenci başvurmakta. Arkadaşlarımız da bu proje davetlerinden birine kabul aldılar. Karabük Üniversitesi olarak 1 sene boyunca TUSAŞ ile projenin yürütülmesinde yer alacaklar.” tabirlerini kullandı.
Çalışmanın, havacılık alanında kritik materyallerin ömürlerinin arttırılmasına yönelik kapsamlı proje olduğundan bahseden Ünal, şunları kaydetti:
“Karabük Üniversitesi olarak TUSAŞ’ın bu davetlerinde yer almamızdan ötürü çok memnunuz. Tıpkı vakitte bu LIFT-UP projesi, Karabük Üniversitesi’nde birinci olma hüviyeti taşıyor. Bu projeyle öğrencilerimiz özgüvenlerini toparlayıp bu stil davetlere başvurursa üniversite ailesi olarak projelerde daha fazla yer alacağımıza eminim.”
Zabun da “Havacılıkta kıymetli ölçüde kullanılan alüminyum modüllerin üzerinde talaşlı imalatlar sonrası residual stress, yani kalıntı birikimleri oluşuyor. Kalıntı gerilimlerin giderilebilmesi ve azaltılması için de yenilikçi NC programlama optimizasyonları ve ardıl süreçler uygulanacaktır. Kalıntı gerilim tansiyonlarının denetim edilmesi, kesim maliyeti avantajı, modül ömrü havacılıktaki güvenlik hususlarında kritik bir noktaya sahip. Biz, TUSAŞ bünyesindeki bir projede yer aldığımız için gurur duyuyoruz.” sözlerini kullandı.