Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Ecem Fidan, kış aylarında sağlıklı bir hayat için hakikat beslenme ve bağışıklık güçlendirme usulleriyle ilgili kıymetli bilgiler paylaştı. Kış mevsiminde hastalıklardan korunmanın en tesirli yolunun sağlıklı bir beslenme tertibi oluşturmak ve bağışıklık sistemini desteklemek olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, bu süreçte tüketilmesi gereken besinler ve uygulanması gereken yollarla ilgili tekliflerde bulundu.
YETERLİ ÖLÇÜDE VİTAMİN VE MİNERAL ALMAK ÖNEMLİ
C vitamini, D vitamini, çinko ve selenyum üzere vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzelerin, bağışıklığı güçlendirdiğini belirten Uzm. Dyt. Fidan, turunçgillerin bu açıdan güçlü olduğunu vurguladı.
Portakal, mandalina, limon, kivi, kuşburnu ve kırmızı biberin tertipli tüketilmesi gerektiğini söz eden Fidan, D vitamini eksikliğini önlemek için somon, uskumru ve sardalya üzere balıkların yanı sıra yumurta sarısının da beslenmeye dahil edilmesini önerdi. Çinko ve selenyum açısından güçlü olan kabuklu deniz eserleri, kırmızı et, tam tahıllar ve kurubaklagillerin ise bağışıklık sistemine olumlu tesirler sağladığını belirtti.
DOĞAL ANTİBİYOTİKLER: ZENCEFİL, ZERDEÇAL VE SARIMSAK
Zencefil, zerdeçal ve sarımsak üzere doğal antibiyotik özellikli besinlerin, enfeksiyonlara karşı muhafaza sağladığını tabir eden Uzm. Dyt. Fidan, bu besinlerin çay, çorba ve yemeklerde kullanılması gerektiğini söyledi. Propolis ve bal üzere doğal eserlerin de boğaz enfeksiyonlarına karşı hami tesirler sağladığını belirten Fidan, her sabah bir kaşık bal tüketmenin soğuk algınlığından korunmada yararlı olacağını vurguladı.
KIŞ SEBZELERİNİN ÖNEMİ
Kış sebzelerinin vitamin ve mineral açısından güçlü olduğunu ve düşük kalorili olmaları nedeniyle istikrarlı beslenmeye katkı sağladığını belirten Fidan, kabak, pırasa, havuç, ıspanak, karnabahar ve lahananın günlük öğünlerde kesinlikle yer alması gerektiğini söyledi. Elma, armut, ayva, nar ve kivinin ise tatlı gereksinimini sağlıklı bir formda karşılayarak bedeni ziyanlı etkenlerden koruyacağını tabir etti.
YAZ MEVSİMİNİN LEZZETLERİNİ KIŞA TAŞIYIN
Yaz zerzevatları ve meyvelerini kışa saklamanın en ülkü yollarından birinin konserve ya da eser dondurma olduğunu belirten Fidan, domates, biber ve patlıcan üzere sebzelerin uygun metotlarla konserve edilmesi gerektiğini söyledi. Tuz ve asit ölçüsünün istikrarlı olmasının besin pahalarını muhafazada değerli bir rol oynadığını vurguladı.
Dondurularak saklanan çilek, şeftali ve kayısı üzere meyvelerin, kışın tatlı gereksinimini sağlıklı bir formda karşılamak için ülkü bir seçenek olduğunu belirtti. Bu eserlerin dondurulmadan evvel yıkanması ve kurutulmasının, besin kıymetinin korunması açısından ehemmiyet taşıdığını söyledi. Dondurulmuş meyvelerin smoothieler, tatlılar yahut yoğurtla birlikte sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilebileceğini de ekledi.
KIŞ İÇİN İKİ SAĞLIKLI TARİF
Zencefilli Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
500 g balkabağı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı zerdeçal
4 su bardağı su
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
1. Balkabağı, havuç ve patatesi soyup doğrayın.
2. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
3. Akabinde doğranmış zerzevatları, zencefili ve zerdeçalı ekleyin, birkaç dakika kavurun.
4. Suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
5. Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
6. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sıcak servis yapın.
Nar ve Cevizli Kış Salatası
Malzemeler:
1 adet nar
100 g ceviz içi
1 adet roka demeti
1 adet kırmızı soğan
100 g beyaz peynir
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
1. Roka yapraklarını yıkayıp kurulayın, servis tabağına yerleştirin.
2. Narı ayıklayıp tanelerini rokaların üzerine serpin.
3. Ceviz içini iri modüllere ayırarak salataya ekleyin.
4. Kırmızı soğanı ince halkalar halinde doğrayıp üzerine ekleyin.
5. Beyaz peyniri küçük küpler halinde doğrayıp salatanın üzerine serpiştirin.
6. Zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine gezdirin.
7. Salatayı servis yapmadan evvel uygunca karıştırın.