Kültür Bakanı Ersoy 10 ayda kaç turist geldiğini açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM’de bakanlığın 2025 bütçesine ait sunum yaptı, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Ersoy, Side Antik Kenti‘ndeki bir onarım ihalesine ait soruyu yanıtlarken bu mevzu lisana getirildiğinde çabucak teftiş başlattığını bildirdi.

İlk incelemeye nazaran “endişe edilecek bir durum olmadığını” tabir eden Ersoy, “Zaten ihalenin uygulama süreci hala devam etmekte ve hak edişlerin büyük bir kısmı da ödenmemiş. Şu etapta bir kamu ziyanından bahsetmek de yanlış olur.” dedi.

Konuya ilişkin, “firmanın değerli teklif verdiği işleri yapıp ucuz işleri yapmayacağı” tarafında bir niyet okumasında bulunulduğunu anlatan Ersoy, savcılık soruşturmasının sürdüğüne işaret etti.


Ersoy: Turizmde, birincilik, güvenilirlik ve tercih edilme noktasında ülkemizi güçlü, özgün ve örnek bir marka yapmak için çıktığımız yolda yaklaşık 6,5 yılı geride bıraktık. Her yıl sayılar, istatistikler, datalar bu yolda yadsınamaz bir muvaffakiyet elde ettiğimizi ortaya koydu. 2017 yılında ağırladığı ziyaretçi sayısıyla dünyada 8. sırada olan Türkiye, 2023 yılı prestijiyle 5. sıraya yükselmiş durumdadır. Turizm geliri sıralamasında ise tekrar 2017’de 15. idik. 2023’te 7.liğe yükselme muvaffakiyetini gösterdik.
2024 yılının şu ana kadarki turizm sayılarına baktığımızda ise gerek ziyaretçi sayısında, gerekse gelir noktasında 2023’ü de geride bıraktığımızı net olarak görüyoruz. 2024 yılı Ocak-Ekim periyodunda 2023’ün tıpkı periyoduna kıyasla %8.8 oranındaki bir artış yakalayarak yaklaşık 55 milyon ziyaretçi ağırladık. 2024 yılı Ocak-Eylül devrinde turizm gelirlerimiz 47 milyar dolara yükseldi. 2023’ün 9 aylık sayılarına oranla %6.6 oranında artış sağlamış durumdayız.
Memnuniyetle tabir ediyorum ki, 2024 yılı sonu için üst taraflı güncellediğimiz 61 milyon toplam ziyaretçi ve yaklaşık 60 milyar dolarlık toplam turizm geliri gayemize güçlü bir formda ilerliyoruz. Elbette bu sayılar tesadüf değil. Vazifeye geldiğimiz 2018 yılından itibaren turizmde strateji değişimine gittik. Artık yalnızca niceliğin değil, niteliğin de öncelikli olduğu, dönemi 12 aya yayacak ve 81 ili kapsayan yeni yol haritaları belirledik. Ve hepsinden değerlisi, bundan sonra daima devletten değil, devletle bir arada mottosuyla, devlet bölüm el ele, omuz omuza vererek, mazeretlere sığınmadan zorlukların üstesinden geldik ve gelmeye devam ediyoruz.

Peri bacalarının bakımsızlığına ait argümanlara da karşılık veren Ersoy, Kapadokya‘da yıkılma, kaya düşmesi ve göçme tehlikeleri bulunan ve acil müdahale gerektiren peri bacalarını tamirat çalışmaları kapsamında UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu, Icomos Türkiye Ulusal Komitesi ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin iştirakiyle Kapadokya Alan Başkanlığınca Eylül 2024′te çalıştay düzenlendiğini anımsattı.

Bu çalıştay sonucunda peri bacalarının doğal seyrine bırakılmasına karar verildiğini, fakat yerleşim yerlerine yakın olanları için tamir kararı alındığını belirten Ersoy, bunlardan ikisinin tamirat çalışmasına başlandığını kaydetti.

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait de Ersoy, “Haydarpaşa ve Sirkeci de kültür ve sanat vadisi haline geliyor. Sürecin sonucunda gar özelliğini koruyacak, tren aktiviteleri devam edecek ancak onun dışında bilhassa müze, kütüphane, stant meskeni, fuar alanları, şov sanat merkezleri, tiyatro salonu, açık hava müzesi, atölyeler, eğitim üniteleri ve arkeoport uygulamalarıyla eşsiz toplumsal ve kültürel hayat alanına kavuşmuş olacak. Çok isteriz ki Haydarpaşa’da da Sirkeci’de de bir İKSV olsun, İstanbul Çağdaş Müzesi olsun, bir Eskişehir Odunpazarı olsun, bir İş Sanat olsun, bir AK Sanat olsun. Zira müzeler para öğüten sistemlerdir. Yani, ticari değildir. Verdiğinizden çok daha azını alırsınız. Sübvanse edilmesi gereken faaliyetlerdir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir